Міськрайонна газета

Гордість Охтирщини

НА СУМЩИНІ НА СЬОГОДНІ НЕЗАФІКСОВАНО ВИПАДКІВ ГРИПУ ПТИЦІ

Про це зазначили під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації

Сумщина наразі є благополучною щодо цієї хвороби, але існує потенційна небезпека занесення грипу птиці на нашу територію, в зв’язку із тісною співпрацею птахівничих господарств України між собою, а також з наближенням весняної міграції дикої перелітної птиці.

«Як відомо територією Сумської області проходить Північний міграційний широтний пояс перелітної птиці, тому я звертаюся до всіх гілок влади та зацікавлених служб налаштуватися на конструктивну роботу з метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та в разі спалаху захворювання оперативно реагувати щодо локалізації та ефективної ліквідації небезпеки», – наголосив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталій МОІСЕЄНКО.

Також Віталій Моісеєнко доповів учасникам засідання і про інші епізоотичні проблеми, такі як африканська чума свиней та сказ. Адже саме ці захворювання несуть неабияку загрозу і здоров’ю людини, і розвитку економіки в цілому.

Зокрема, протягом 2019 року на Сумщині спостерігалося 18 спалахів сказу, в яких захворіло 18 тварин, із них – 5 собак, 8 котів, 4 лисиці та 1 кажан. У 2018 році налічувався 81 випадок.

Окрім того, під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області Віктор НАУМЕНКО звернув увагу на ще один важливий аспект, що підриває установи економіки та здоров’я людини – обіг фальсифікату харчових продуктів. У першу чергу це стосується масла вершкового, що фактично не містить молочних жирів. Нещодавні лабораторні дослідження в Україні встановили, що із 77 відібраних зразків масла 16 – фальсифікат, у тому числі 3 зразки на Сумщині. До речі, на сьогодні Сумська регіональна лабораторія має повноваження та все необхідне для проведення відповідних досліджень харчових продуктів.