Міськрайонна газета

Гордість Охтирщини

ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ – ЄДИНИЙ ПРИРОДНИЙ МЕТОД ГОДУВАННЯ

 

Грудне вигодовування має надзвичайно велике значення для повноцінного розвитку дитини: це контакт з мамою, звичні запахи та смаки, тілесний комфорт, задоволення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело харчування та життя, налагодження всіх функцій організму, становлення і розвитик імунної, нервової та ендокринної систем.

 Грудне молоко — це повноцінне харчування для дитини.

Воно забезпечує дитину всіма необхідними поживними речовинами впродовж перших 5-6 місяців життя. а при умові вчасного введення додаткового харчування, протягом перших двох років.

 Рідина з грудного молока засвоюється краще, ніж будь-яка інша і повністю забезпечує потреби дитини. Тому допоювати дитину, яка знаходиться на виключно грудному вигодовуванні немає потреби.

Грудне молоко містить не тільки поживні речовини (білки, жири, вуглеводи), а й ферменти, необхідні для їх травлення, більше 15 видів гормонів, вітаміни та мікроелементи у співвідношеннях оптимальних для засвоєння.

 Грудне молоко — це запорука здоров’я дитини.

 Материнське молоко сприяє формуванню власної системи імунітету в дитини. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин та наявності антитіл до всіх захворювань, якими хворіла мати, материнське молоко можна вважати першим "природним щепленням" малюка. У дітей відбувається правильне формування щелепно-лицевого скелету, в них немає проблем з прикусом. Розвиток "смоктального насоса" в процесі грудного вигодовування в більшій мірі визначає становлення апарату артикуляції звуків. У цих дітей практично немає парушень мовлення. За даними різних досліджень, діти на штучному вигодовуванні в 5-10 разів частіше хворіють на отит протягом першого року життя, ніж діти на грудному вигодовуванні. Це пов’язано з механічним затіканням рідини в слухову трубу при смоктанні соски у лежачому положенні.

 Чи впливає грудне вигодовування на здоров’я матері?

 Грудне вигодовування є ефективною профілактикою мастопатій та запобігає розвитку злоякісних новоутворень молочних залоз, матки та яєчників у майбутньому. Грудне вигодовування надає матері більше часу для спілкування з дитиною, а також заощаджує бюджет.

 Що таке молозиво?

 Молозиво — це грудне молоко, яке з’являється протягом перших 2-3 днів після пологів. Кількість молозива невелика, в середньому 30 мл на добу, але енергетична цінність його така висока, що задовільняє харчові потреби новонародженої дитини. За рахунок високого вмісту в молозиві біологічно активних та захисних чинників воно забезпечує надійне пристосування немовляти до умов нового позаутробного існування та захист від цілої низки інфекцій. На 3-4 день з молочних залоз починає виділятись перехідне, а через 2 тижні — зріле молоко.

 Як виробляється вироблення та виділення грудного молока

 Під час смоктання дитиною грудей подразнюються нервові закінчення, які є на соску та навколососковій ділянці. Вони надсилають сигнали в мозок, в результаті чого виробляються гормони, які стимулюють продукування та виділення молока.

 Отже, чим частіше дитина смоктатиме груди, тим більше буде молока у мами. Молоко в нічний час виробляється активніше, тому нічні годування підтримують тривалу лактацію.

 Секрети успішного та тривалого грудного вигодовування

 Контакт "шкіра до шкіри", який відбувається при викладанні щойно народженого малюка на живіт матері, раннє прикладаня дитини до грудей забезпечує продовження біологічного зв’язку матері та дитини, швидшу адаптацію дитини до умов позаутробного нестерильного середовища за допомогою заселення шкірних покривів, слизових оболлонок, шлунково-кишкового тракту дитини мікроорганізмами матері (зокрема біфідо— та лактобактеріями).

 Обійнявши немовля руками, мати частково повертає його до попередніх умов існування. Материнське тепло, серцебиття, звичний ритм дихання заспокоюють дитину і викликають почуття захищеності. При шкірному контакті протягом перших хвилин після народження виникає психоемоційний зв’язок між мамою та дитиною, зароджуються теплі люблячі відносини.

 Раннє прикладання дитини до грудей сприяє швидшому становленню механізмів вироблення та виведення молока.

 Часте, за вимогою, виключно грудне вигодовування

 Протягом перших днів життя дитина може прикладатись до грудей до 8-12 раз на день. Це дає можливість забазпечити достатню кількість поживних речовин, сприяє збільшенню кількості грудного молока у матері та поперджує застій молока. Згодом у дитини виробляється власний режим годування (кожні 2,5-3 год.)

 Годуючи дитину грудьми, вам доводиться займати різноманітні положення: сидячи, лежачи, стоячи. При всіх цих положеннях, якщо ви правильно розташуєте дитину біля себе, їй буде легше правильно захопити сосок і не завдати вам болю.

  Слідкуйте, щоб голова і тулуб дитини перебували на одній лінії, бо дитина не зможе легко смоктати і ковтати, якщо її голівка викривлена чи зігнута.

 Розверніть дитину обличчям до себе так, щоб носик був напроти соска, а її животик притулений до вашого живота.

 Притримуйте все тіло дитини знизу, а не тільки плечі та голову (особливо, якщо дитина новонароджена або з низькою вагою).

 Уникати завчасного (до 5-6 міс.) введення інших продуктів харчування.

 Завчасне введення додаткової їжі викличе швидше насичення дитини. Вона буде менше прикладатися до грудей, що зменшить стимуляцію молочної залози. Це приведе до різкого зменшення кількості молока в грудях.

 Використання пляшки та соски може привести до того, що дитина неохоче буде брати, а пізніше зовсім відмовиться від грудей, навіть якщо вони будуть повні молока. Справа в тому, що механізм смоктання грудей і соски різний. Якщо в першому випадку дитина язиком витискає молоко із молочних синусів, то в другому випадку вона працює виключно губами та яснами. Альтернативою годування з соски може служити годування з горнятка, шприца, ложки.

 Уникати раннього введення інших засобів, які імітують молочну залозу — пустушки, соски.

 Позитивний психоемоційний стан матері

 Психологічний стрес, хвилювання можуть негативно вплинути на процес виділення молока. Але заспокоївшись, прикладайте частіше дитину до грудей і кількість молока відновиться. Радість, спокій, позитивні емоції, спілкування з дитиною стимулюють рефлекс виділення молока.

 Психологічна підтримка матері, яка годує, з боку близьких, медпрацівників.

 Успішне грудне вигодовування називають "ефектом довіри". Якщо мати глибоко вірить, що може забезпечити свою дитину грудним молоком, то вона, навіть стикаючись з різноманітними проблемами або стресовими ситуаціями, успішно їх долає. Це підтверджує досвід більшості матерів світу. Психологічна підтримка додає матерям віри та впевненості в тому, що вони спроможні успішно і тривало годувати дитину молоком.

 Шановні татусі, бабусі, дідусі та подруги-порадниці! Допоможіть матусі, що годує, в хатній роботі, у догляді за дитиною, підтримайте її в бажанні годувати. Тоді вона і малюк будуть спокійнішими та здоровішими.

 Порахуйте: за гроші, які вам доведеться витратити для того, щоб придбати 2 пачки суміші кожного тижня (а це від 15 до 70 грн. в залежності від якості суміші), а ще й пляшки і соски, ви можете купити безліч свіжих, вітамінізованих та якісних продуктів, які урізноманітнять раціон харчування і зроблять ваше молоко ще смачнішим!

 Ви вирішили давати дитині коров’яче або козяче молоко? На жаль, воно не є природним харчуванням для дитини і може в майбутньому викликати серйозні проблеми зі здоров’ям малюка.

 При зменшенні кількості грудного молока можна застосовувати деякі напої, приготовлені на основі рослин, які підвищують секрецію молока.

 Сік морквяний (свіжоприготований).

Сік приймати по 1/2 склянки 2-3 рази на день. Для смаку можна додавати молоко, вершки, мед чи фруктово-ягідні соки.

 Молочний коктейль з морквяним соком.

Для приготування взяти 125 мл молока (кислого молока чи йогурту), 60 мл морквяного соку, 10 мл цитринового соку і 15 г цукру. Всі складові збити міксером безпосередньо перед вживанням. Пити по 1 склянці 2-3 рази на день (цукор можна замінити медом).

 Горіхове молоко.

На одну порцію: 0,5 л молока, 100 г почищених волоських горіхів, 25 г цукру. Горіхи розминають з цукром, кладуть в кипляче молоко, розмішують і настоюють 2 години.

 Напій з меліси, кропиви, материнки.

Змішати трави в рівних пропорціях. 1 ст. ложку суміші залити 2 склянками окропу і настоювати в термосі 2 години. Пити по 1/2 склянки 2-3 рази на день.

 Напій з кмину.

На 1 л напою візьміть 10 г насіння кмину, 50 цукру, сік 1 цитрини. Кмин залити водою, варити 5-10 хв. на слабкому вогні. Процідити, додати цукор і цитриновий сік. Пити по 1/2 склянки 2-3 рази на день.

 Настій насіння кропу.

1 ст. ложку насіння кропу залити 1 скл. окропу і настоювати в термосі 2 години. Процідити і пити по 1-2 ст. ложки 3-6 разів на день (залежно від переносності).

 Сік редьки з медом.

100 мл соку редьки розвести у 100 мл перевареної води кімнатної температури, додати 1 ст. ложку меду й сіль за смаком. Пити по 1/2 склянки двічі на день.

 Настій із сиру.

400 г віджатого коров’ячого сиру залити 1 л окропу і тримати на слабкому вогні 30 хв. Коли відвар охолоне, відцідити й пити протягом дня.

 Відвар із кмину, кропу, фенхеля та меліси.

Змішати 80 г насіння кмину, 80 г насіння кропу, 80 г фенхеля, 80 г листя меліси. У 600 г окропу покласти 2 ст. ложки суміші. Варити 3 хв. і процідити. Приймати 6 разів на день по 80 г за 15 хв. до і 30 хв. після їжі.

 У випадку, коли зниження вироблення молока пов’язано з негативними емоціями або стресом, можна рекомендувати відвари валеріани, собачої кропиви та інші заспокійливі лікарські рослини.

 ЦІКАВО ЗНАТИ, ЩО:

 Годувати грудним молоком спроможні 97% жінок за умови бажання годувати, психологічної підтримки та дотримання ряду простих правил.

 Годування грудним молоком — це не тільки їжа для дитини. Це моменти психологічного спілкування з дитиною, це джерело любові, тепла та захищеності.

 Якщо одна з молочних залоз менше стимулюється дитиною, вона поступово перестає виробляти молоко в достатній кількості і стає меншого розміру за іншу.

 Розмір молочних залоз не впливає на можливість годування грудьми, оскільки кількість клітин, які виробляють молоко однакова в молочних залозах великих та малих розмірів.

 В період згасання лактації, коли грудне вигодовування закінчується природнім шляхом, молоко за своїм складом наближається до молозива.

 Грудне вигодовування здатне повернути тілу матері той вигляд і ті пропорції, які були до народження дитини. Гормон пролактин, що виділяється при лактації запобігає розвитку целлюліту.

М’які груди, навіть якщо здаються пустими, не є ознакою недостатньої кількості молока.

 Склад молока відрізняється не тільки в різних матерів, але навіть в одної жінки в різних молочних залозах. Він змінюється в залежності від індивідуальних потреб дитини протягом всього періоду лактації, протягом цілого дня і навіть протягом одного годування.

 Концентрація жиру в останніх порціях молока буває в 4-5 разів вища, ніж у початкових. Саме за рахунок останніх порцій молока дитина насичується, в той час як за рахунок перших порцій вона напивається.