Міськрайонна газета

Гордість Охтирщини

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, у тому числі вірусного гепатиту А Охтирське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області рекомендує:

 -дотримуватися правил особистої гігієни;

 -ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

-      запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

-      добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

-      мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

-       дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

-      не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

-      не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

-      не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

-      використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

-      не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

-      при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

 ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.