Міськрайонна газета

Гордість Охтирщини

У МОЗ ГОТУЮТЬСЯ ДО МАСОВИХ ОТРУЄНЬ

У Міністерстві охорони здоров'я анонсували початок сезону харчових отруєнь

З цього приводу у МОЗ розповіли, як уникнути розладів травлення. Першим правилом харчової безпеки є чистота, наголосили у відомстві.

“Все дуже просто: ретельно мийте руки (перед тим, як брати продукти і готувати їжу, після туалету), фрукти та овочі 

(особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніку вимийте та продезінфікуйте поверхні, на яких нарізатимете та подаватимете їжу), захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин”, — деталізували у МОЗ.

По-друге, важливо слідувати за терміном придатності продуктів, зазначили у міністерстві.

“Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності. Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти”, — пояснили у МОЗ.

Також, у відомстві наголосили, що потрібно слідкувати за температурою зберігання продуктів та за якістю питної води

“Вода має бути чистою. Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів”, — зазначили у міністерстві.

У МОЗ додали, що перші ознаки харчового отруєння, зазвичай, з’являються раптово.

Найчастіше, інфекційні захворювання проявляються підвищенням температури тіла, зниженням або відсутністю апетиту, загальною слабкістю, проносом і приступоподібним болем у животі, здуттям живота, нудотою і блюванням, холодним липким потом, низьким тиском, зазначили у міністерстві.

“При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань термінового зверніться до лікаря”, — резюмували у МОЗ.

Нагадаємо, Україну накрила хвиля масових отруєнь дітей.

“На Полтавщині (Миргородський район) у садочку „Пролісок“ 25 квітня отруїлося 8 дітей віком від 2,5 до 5 років. У всіх виявили — ротавірус. В цей же день, 25 квітня, на Запоріжжі (м. Бердянськ) погано стало одразу 7-м вихованцям дитячого садочку № 3. Причина отруєння — поки не названа. І ще один випадок отруєння 21 — 24 квітня зафіксували у садочку м.Умань (№ 3). До лікарні госпіталізували 9 вихованців з харчовою токсикоінфекцією. Причина масового отруєння встановлена: порушення санітарних норм.