Міськрайонна газета

Гордість Охтирщини

ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ – ЄДИНИЙ ПРИРОДНИЙ МЕТОД ГОДУВАННЯ

 

Грудне вигодовування має надзвичайно велике значення для повноцінного розвитку дитини: це контакт з мамою, звичні запахи та смаки, тілесний комфорт, задоволення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело харчування та життя, налагодження всіх функцій організму, становлення і розвитик імунної, нервової та ендокринної систем.

 Грудне молоко — це повноцінне харчування для дитини.

ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ

Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Не переносить мікроб дії сонячного опромінення, активного хлору дезінфектантів.

В навколишньому середовищі існує досить великий резервуар туберкульозної інфекції, що обумовлює напружену епідемічну ситуацію.

ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ – АКТУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОЖНОГО ВЛІТКУ

Спалахи гострих кишкових інфекцій особливо часто фіксують саме влітку.

 З огляду на це слід:

приділяти пильну увагу якості та безпечності продуктів харчування;

дотримуватися санітарно-гігієнічних правил;

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ГЕПАТИТ С

Що таке гепатит С?

 Гепатит С - це вірусне захворювання, яке в першу чергу атакує нирки, щитовидну або підшлункову залозу, а потім переходить на печінку, викликаючи цироз або рак. Складність діагностики та лікування гепатиту С полягає в тому, що до певного моменту (і 10, і 20 років) він може протікати безсимптомно, або ж має неспецифічні симптоми, схожі з іншими хронічними інфекціями (астенія, слабкість, стомлюваність). Через таку здатність маскуватися під безліч інших захворювань гепатит С часто називають "ласкавим вбивцею".

  Гепатит С поступово руйнує печінку, приводячи, наприклад, до цирозу. Тому, якщо лікування не розпочати своєчасно, то навіть у випадку, якщо вірус гепатиту буде повністю знищений, захворювання печінки залишиться.

ПРОФІЛАКТИКА ДИЗЕНТЕРІЇ

Дизентерія - це захворювання, при якому інфекція вражає кишечник. Заразитися можна від будь-якого хворого на дизентерію. У більшості випадків інфекція передається через забруднені продукти харчування і воду.

Основні симптоми захворювання - болі в животі, висока температура, частий пронос з домішками крові. При їх появі хворого необхідно відправити до лікарні.

Що таке дизентерія