Міськрайонна газета

Гордість Охтирщини

ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ ТА ГРВІ

З настанням холодів все більше людей звертається до лікарів з ознаками застуди, яка частіше викликається різноманітними вірусами. Симптоми, які викликаються цими збудниками дуже схожі, тому вірусні захворювання дихальної системи були об’єднані в групу гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ).

Особливе місце серед ГРВІ належить грипу. Грип справедливо називають королем інфекцій, беручи до уваги його повсюдне поширення, щорічні спалахи, епідемії, негативні соціально-економічні наслідки, несприятливий вплив на конкретну людину і суспільство в цілому. Все це робить актуальним проведення своєчасних профілактичних заходів спрямованих на запобігання поширення інфекції і проникнення її в організм людини. На даний час основними засобами профілактики ГРВІ є вакцинація, застосування противірусних препаратів, проведення режимних заходів. Досить простим і ефективним методом профілактики ГРВІ залишається дотримання рекомендацій по підвищенню стійкості організму до інфекцій, а також профілактики можливих імунних порушень.

СПЕКА ДОШКУЛЯЄ? БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВЯ

З настанням спекотної погоди багато людей скаржаться на погіршення самопочуття. Частіше загострюються хронічні захворювання, такі як гіпертонічна хвороба, стенокардія, церебро-васкулярна хвороба, напади ниркової кольки і таке інше.

 Серед важких станів, спричинених спекою, -  сонячний та тепловий удари.

 Сонячний удар спричиняється тривалою дією прямих сонячних променів на ділянку голови.

ГРУДНЕ ВИГОДОВУВАННЯ – ЄДИНИЙ ПРИРОДНИЙ МЕТОД ГОДУВАННЯ

 

Грудне вигодовування має надзвичайно велике значення для повноцінного розвитку дитини: це контакт з мамою, звичні запахи та смаки, тілесний комфорт, задоволення рефлексу смоктання, почуття безпеки, джерело харчування та життя, налагодження всіх функцій організму, становлення і розвитик імунної, нервової та ендокринної систем.

 Грудне молоко — це повноцінне харчування для дитини.

ТУБЕРКУЛЬОЗ ВИЛІКОВНИЙ

Мікобактерії туберкульозу зберігаються в навколишньому середовищі від 3-4 до 8-12 місяців. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, низьких температур, тривалий час зберігається у висушеному харкотинні, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Не переносить мікроб дії сонячного опромінення, активного хлору дезінфектантів.

В навколишньому середовищі існує досить великий резервуар туберкульозної інфекції, що обумовлює напружену епідемічну ситуацію.

ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ – АКТУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ ДЛЯ КОЖНОГО ВЛІТКУ

Спалахи гострих кишкових інфекцій особливо часто фіксують саме влітку.

 З огляду на це слід:

приділяти пильну увагу якості та безпечності продуктів харчування;

дотримуватися санітарно-гігієнічних правил;